Sałatka z jabłkiem i rukolą
(1 porcja)
Składniki:
- rukola - garść,
- jabłko - 1 sztuka,
- ser typu feta - 30 g,
- pestki dyni/orzechy/migdały - 1 łyżka,
- rodzynki - 1 łyżka.
Sos:
- oliwa z oliwek - 1 łyżka,
- miód - 1 łyżeczka,
- sok z cytryny/limonki - 1 łyżka,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Z jabłka wydrążyć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w plastry, ułożyć na sałacie. Całość posypać rodzynkami, pestkami dyni lub posiekanymi orzechami i pokruszonym serem. W małym słoiczku połączyć składniki sosu i energicznie wstrząsnąć. Gotowym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.
Twój komentarz