Ciasto marchewkowe z kremem
(blacha ok. 30 cm x 20 cm)
Składniki na ciasto:
- marchew - 4-6 sztuk - 300 g,
- jaja - 4 sztuki,
- mąka pszenna pełnoziarnista - 150 g,
- mąka orkiszowa/żytnia - 150 g,
- olej rzepakowy - 100 g,
- jogurt naturalny - kubek 200 g,
- ksylitol/erytrytol - 120 g,
- proszek do pieczenia - łyżeczka,
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki,
- przyprawa do piernika - łyżeczka
- cynamon - 1/2 łyżeczki.
W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać, dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Składniki na krem:
- serek kremowy naturalny - 2 sztuki - 400 g
- masło orzechowe - 2 łyżki - 40 g,
- cynamon - szczypta,
- ksylitol/erytrytol - 40 g.
Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.
Składniki na posypkę:
- nasiona słonecznika - 4 łyżki - 40 g,
- miód - łyżka - 25 g.
Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.
Smacznego!
Twój komentarz