Domowy chai latte
(1 porcja)
Składniki:
- szklanka wody,
- kawałek kory cynamonu,
- ziarna kardamonu - 1/2 łyżeczki,
- goździki - 4 sztuki,
- korzeń imbiru - ok. 1 cm,
- mleko lub napój roślinny (najlepiej sojowy lub migdałowy) - 1/3 szklanki,
- herbata czarna - 1 łyżeczka liściastej lub 1 torebka ekspresowej,
- erytrytol - 1 łyżka.
Przygotowanie:
Przyprawy rozgnieść w moździeżu. W garnuszku zagotować wodę, wsypać wszystkie przyprawy. Przykryć, zmniejszyć moc grzania i gotować przez około 10 minut. Następnie dodać herbatę i erytrytol, gotować jeszcze 2-3 minuty. Napar przecedzić przez sitko.
Mleko lub napój roślinny podgrzać, spienić za pomocą blendera/trzepaczki/spieniacza i wlać do przygotowanej herbaty, wierzch można posypać mielonym cynamonem.
Twój komentarz