Eliza Szelest
26 Sier

Placki z cukinii i marchewki

Placki warzywne to świetny sposób na zwiększenie ilości warzyw w diecie, jest to również danie odpowiednie dla osób na dietach ograniczających mięso. Najlepiej smakują właśnie teraz, gdy mamy pod dostatkiem świeżych, sezonowych warzyw. A jeżeli nie wiecie co zrobić z nadmierną ilością cukinii to takie placki będą strzałem w dziesiątkę.

Placki z cukinii i marchewki z sosem jogurtowym
(1 porcja ~ 400 kcal)

Składniki na placki:

  • cukinia - 1 sztuka, około 400 g,
  • marchewka - 1 sztuka, około 100 g,
  • jajko - 1 sztuka,
  • mąka pełnoziarnista (pszenna, żytnia, orkiszowa) - 4 łyżki,
  • natka pietruszki - łyżka,
  • koperek - łyżka,
  • przyprawa curry - szczypta,
  • sól - 1/2 łyżeczki,
  • pieprz - szczypta.

Składniki na sos jogurtowy:

  • jogurt naturalny - 1 kubek, 150 g,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • ulubione zioła - łyżeczka,
  • oliwa z oliwek - łyżeczka,
  • sól, pieprz - szczypta do smaku.

Przygotowanie:

Cukinię umyć, przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki, marchew obrać. Warzywa zetrzeć na tarce, wyłożyć na sitko, posolić i odstawić na kilka minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odcisnąć oddzieloną wodę, dodać jajko, mąkę i przyprawy, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Łyżką uformować placuszki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 minut z termoobiegiem.

Składniki na sos wymieszać i odstawić na kilka minut, podawać z placuszkami.

Twój komentarz




POKAŻ