Eliza Szelest
12 Lip

Jak budować odporność - wpływ mikrobioty jelitowej

Flora bakteryjna, a właściwie nazywając mikrobiota jelitowa ma wpływ praktycznie na wszystkie funkcje naszego organizmu. Bardzo istotne jest dbanie o stan jelit za pomocą odpowiedniego sposobu żywienia jak również ewentualnej suplementacji probiotyków. W odniesieniu do odporności organizmu właściwe dbanie o mikrobiotę może skrócić czas infekcji jak i chronić organizm przed infekcjami wirusowymi i zmniejszać ryzyko przeziębienia.

Mikrobiota to zbiór wszystkich mikroorganizmów zasiedlających dane środowisko. W tym przypadku będzie to zbiór mikroorganizmów bytujących w przewodzie pokarmowych. Aż 1014 komórek bakterii zasiedla przewód pokarmowy człowieka. Część z nich występuje u każdego człowieka jak np. bakterie z rodziny Firmicutes,Bacteroidetes,ActinobacteriaiProteobacteria. Jednak skład mikrobioty jelitowej zależny jest od wielu czynników min. takich jak: sposób porodu, przyjmowane leki, aktywność fizyczna, wiek czy dieta. Mikrobiota posiada zdolność do odbierania różnych sygnałów ze środowiska zewnętrznego i reakcji na nie np. zmiany pH, występowania lub braku składników odżywczych. Spełnia w organizmie funkcje takie jak:

  • wpływ na syntezę witaminy K, biotyny i kwasu foliowego
  • wzrost wchłaniania jonów wapnia, magnezu i żelaza
  • wpływ na aktywność enzymów oraz perystaltykę
  • udział w produkcji krótkołańuchowych kwasów tłuszczowych, które i stanowią źródło energii dla komórek nabłonka jelit, w ten sposób pozwalając na ich lepszą regenerację oraz zachowanie ciągłości bariery śluzowej jelita
  • działanie przeciwzapalne, poprzez spadek stężenia związków prozapalnych min. takich jak np. cytokiny
  • wzmaganie produkcji mucyn chroniących przed toksynami i patogenami

Mikrobiota jelitowa pełni znaczącą rolę w dojrzewaniu i funkcjonowaniu układu immunologicznego, a więc odporności organizmu. Całość tkanki układu immunologicznego obecna w przewodzie pokarmowym nosi nazwę GALT. W skład tkanki GALT wchodzą: węzły chłonne, krypty i wyspecjalizowane komórki- kępki Peyera.

Bierze ona udział w:

  • neutralizacji bakterii chorobotwórczych poprzez konkurencję z nimi o środowisko bytowania oraz stymulowanie komórek tworzących nabłonek do wytwarzania i wydzielania przeciwciał jak immunoglobuliny A oraz innych białek o właściwościach antybakteryjnych
  • dojrzewaniu limfocytów
  • tolerancji immunologicznej na wskutek stymulowania powstawania limfocytów regulatorowych Treg, które odpowiadają za tłumienie nasilonej albo autoagresywnej odpowiedzi immunologicznej, chroniąc przed chorobami autoimmunologicznymi oraz alergicznymi

Wykazano wpływ bakterii z rodzajuBacteroides fragilis naprzewagę odpowiedzi Th1-zależnej (co jest cenne w przypadku chorób alergicznych) oraz indukowanie odpowiedzi przeciwzapalnej, właśnie przy udziale limfocytów Treg.

 

Czynnikiem modulującym skład mikrobioty jelitowej jest dieta. Więc jakie produkty będą wspierać jej prawidłowe funkcjonowanie?

  • produkty pełnoziarniste bogate w błonnik, takie jak: ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, grube kasze (kasza pęczak, jaglana, gryczana), pieczywo pełnoziarniste, płatki i owsiane
  • produkty fermentowane, które są cennym źródłem bakterii fermentacji mlekowej, takie jak: kefiry, niektóre jogurty, kiszona kapusta, kiszone ogórki
  • jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem będą: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z wiesiołka
  • prebiotyki, czyli nietrawione składniki żywności, stymulujące wzrost korzystnych bakterii występujące w: cykorii, cebuli, czosnku, bananach, szparagach, pomidorach, ziemniakach, pszenicy
  • polifenenole o silnym działaniu antyoksydacyjnym występujące w: kakao, gorzkiej czekoladzie, winogronach, aronii, herbacie, ale także natce pietruszki, marchewce czy szpinaku

 

Unikać należy natomiast produktów wysoko przetworzonych, słodzonych, gazowanych. Warto zadbać o regularną aktywność fizyczną, regenerację organizmu i jakość snu oraz obniżenie poziomu stresu.

 

 

Żródła:

  • Magda Rakowska, Marianna Lichosik, Joanna Kacik, Bolesław Kalicki “Wpływ mikrobioty na zdrowie człowieka” Pediatr Med Rodz 2016, 12 (4), p. 404-412
  • Katarzyna Gregorczyk- Maślanka, Ryszard Kurzawa “Mikrobiota organizmu ludzkiego i jej wpływ na homeostazę immunlogiczną” Alergia Astma Alergologia 2016, 21 (3): 146-150
  • Anna Strzępa, Marian Szczepanik “Wpływ naturalnej flory jelitowej na odpowiedź immunologiczną” Postepy Hig Med Dosw (online), 2013; 67: 908-920
  • Mirosława Gałęcka, Anna M. Basińska, Anna Bartnicka, Instytut Mikroekologii, Poznań “Znaczenie mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka — implikacje w praktyce lekarza rodzinnego” Forum Medycyny Rodzinnej 2018, tom 12, nr 2, 50–59
  • Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pokarm przyjazny dla jelit – pod względem równowagi mikrobiologicznej (pzh.gov.pl)

Tekst: Urszula Oskwarek, studentka III roku dietetyki na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego

Twój komentarz




POKAŻ