Eliza Szelest
27 Maj

Sałatka z rukolą, truskawkami i twarogiem

Dodatek owoców do dań wytrawnych, a tym bardziej sałatek chyba już nikogo nie dziwi. Możemy uzyskać tym sposobem ciekawy wachlarz smaków. Jest to również świetne rozwiązanie dla osób chorujących na insulinooporność czy cukrzycę - pozwala na skomponowanie posiłku z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym. Poniżej przykład, pyszna sałatka z dodatkiem truskawek.

Sałatka z rukolą, truskawkami i twarogiem
(1 porcja - około 200 kcal)

Składniki:

  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
  • rukola - 2 garści,
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka,
  • ser twarogowy półtłusty - 4 plastry (ok. 80 g),
  • sezam nasiona - 1 łyżeczka,
  • truskawki - garść,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia.

Przygotowanie:

Rukolę umyć, przełożyć do miski, dodać pokruszony twaróg, na wierzchu ułożyć obrane owoce. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i ulubionymi ziołami, polać sałatkę. Posypać prażonym sezamem.

Sałatkę zjeść z razowym pieczywem, będzie to wtedy zbilansowany posiłek.

Twój komentarz




POKAŻ