Makaron z indykiem w porach ze szparagami
(1 porcja ok. 480 kcal)
Składniki:
- czosnek - 1 ząbek,
- filet z indyka - 150 g,
- makaron penne, najlepiej pełnoziarnisty lub z mąki durum - 80 g,
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
- por - 1/4 sztuki,
- szparagi zielone - 5 sztuk,
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek.
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Od szparagów odłamać zdrewniałe części, podzielić je na kawałki długości około 4 cm i sparzyć wrzątkiem. Mięso pokroić w podłużne paski. Por pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmięknie, dodać indyka, następnie szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Danie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Pod koniec dodać przyprawy, ugotowany makaron i wymieszać.
Twój komentarz