Eliza Szelest
20 Maj

Wiosenny makaron z indykiem, porem i szparagami

Rozpoczął się właśnie bardzo krótki sezon na szparagi. Można je wykorzystać na wiele sposobów: do sałatki, omletów, jajecznicy, jako dodatek do obiadu a nawet na surowo! Są warywami niskokalorycznymi, bogatymi w kwas foliowy, witaminy, wapń, fosfor, potas, a także inulinę. Warto korzytsać póki jeszcze są.

Makaron z indykiem w porach ze szparagami
(1 porcja ok. 480 kcal)

Składniki: 

  • czosnek - 1 ząbek,
  • filet z indyka - 150 g,
  • makaron penne, najlepiej pełnoziarnisty lub z mąki durum - 80 g,
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
  • por - 1/4 sztuki,
  • szparagi zielone - 5 sztuk,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek.

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Od szparagów odłamać zdrewniałe części, podzielić je na kawałki długości około 4 cm i sparzyć wrzątkiem. Mięso pokroić w podłużne paski. Por pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmięknie, dodać indyka, następnie szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Danie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Pod koniec dodać przyprawy, ugotowany makaron i wymieszać.

Twój komentarz




POKAŻ