Eliza Szelest
24 Marz

Rolada szpinakowa z łososiem

Wielkanoc tuż, tuż, pora zaplanować co znajdzie się na świątecznym stole. Jak to na wiosnę powinny królować żywe kolory z soczystą zielenią na czele. Rolada szpinakowa idealnie wpisuje się w ten klimat. Jest bardzo prosta do wykonania, a napewno wzbudzi zachwyt wyglądem i smakiem. 

Składniki:

  • szpinak mrożony - 350 g,
  • jaja - 3 duże sztuki,
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki,
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • łosoś wędzony w plastrach - 200 g,
  • serek kremowy o smaku chrzanowym - 250 g,
  • koper - 2 łyżki.
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkiem odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, sokiem z cytryny i dołożyć wystudzony szpinak. Białka ubić na sztywno i połączyć z powstałą masą. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30x40 cm). Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wyjąć z pieca i ostudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Na wierzchu wyłożyć serek i równomiernie rozsmarować, posypać koperkiem i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i odłożyć do lodówki na miimum 2 godziny. Pokroić w plastry grubości 1,5 cm. 

Twój komentarz




POKAŻ