Eliza Szelest
08 Kwie

Żurek wielkanocny w wersji light

Na Wielkanoc żurek to podstawa. W każdym domu jest inny sposób przyrządzania tej zupy. U mnie na zakwasie i oczywiście w odchudzonej wersji.

Domowy zakwas na żurek


Składniki:
- mąka razowa, typ 2000 - 1/2 szklanki (100 g),
- czosnek - 1 ząbek, 
- ziele angielskie - 2 ziarenka,
- pieprz czarny - 2 ziarenka,
- liść laurowy - 2 listki.


Przygotowanie:
Do wyparzonego słoika włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i wlać pół litra ciepłej,  przegotowanej wody. Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać, jest gotowy po 4 dniach.

Żurek w wersji light (4 porcje)

Składniki:
- jajo gotowane - 4 sztuki, 
- bulion warzywny - 2 litry,
- kiełbasa z kurczaka - 200 g,
- majeranek - 2 łyżeczki,
- chrzan tarty - 1 łyżeczka,
- czosnek - 1 ząbek,
- przygotowany zakwas.


Przygotowanie:
Do bulionu warzywnego, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek, gotować około 30 minut. Następnie
stopniowo wlewać zakwas, najpierw szklankę, a potem dolewać sprawdzając, czy nie jest za kwaśny. Doprawić majerankiem, chrzanem i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Twój komentarz




POKAŻ