Eliza Szelest
08 Kwie

Sałatka jajeczna z migdałami

Na wielkanocnym stole bardzo często znajdują się także sałatki, oczywiście z jajkami w roli głównej. Dla zachowania tradycji ja również przygotowałam taką propozycję, jednak dzięki dodanym migdałom zyskuje bardziej świąteczną odsłonę. 

Składniki (na 4 porcje):

- jajo - 4 sztuki
- szczypiorek - 3 łyżeczki,
- migdały płatki - 2 łyżeczki,
- groszek zielony konserwowy - 1/2 puszki (110 g),
- rzodkiewka - pęczek,
- sałata rzymska - 8 liści,
- marchew - 2 sztuki,
- jogurt naturalny - 2 kubki (300 g),
- pieprz czarny mielony - szczypta,
- sól - szczypta,
- sok z cytryny - łyżka.

Przygotowanie:

Jajka ugotować, ostudzić i pokroić na ósemki, liście sałaty porwać na kawałki. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, marchew obrać i pokroić w słupki, Jogurt wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę wymieszać z marchewką i groszkiem, wyłożyć na liście sałaty, położyć jajka i polać sosem. Gotową sałatkę posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Twój komentarz




POKAŻ