Eliza Szelest
08 Kwie

Babka wielkanocna z marchewką

Kolejne tradycyjne ciasto wielkanocne to babka. Ją również można przygotować w wersji bardziej fit.

Składniki:
- mąka pełnoziarnista  - 130 g - czubata szklanka,
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
- erytrytol - 100 g - ½ szklanki
- marchew - 2 sztuki,
- jajo - 3 sztuki,
- płatki owsiane - 4 łyżki,
- otręby pszenne - 2 łyżki,
- siemię lniane - 2 łyżki, 
- olej rzepakowy - 4 łyżki

Przygotowanie:
Jajka umyć, wbić do miseczki i zmiksować na puszystą masę, dodać erytrytol i ponownie zmiksować. Marchewki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Płatki owsiane zmielić na mąkę np. blenderem. Do jajek dodać przesianą mąkę pełnoziarnistą z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując, wsypać otręby oraz zmielone płatki owsiane. Wymieszać. Do masy dodać startą marchew oraz olej. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać mąką pełnoziarnistą, przelać masę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 minut. Wystudzić w piekarniku.

Twój komentarz




POKAŻ