Eliza Szelest
03 Kwie

Mazurek wielkanocny

Znakiem rozpoznawczym Wielkanocy jest niewątpliwie ciasto o nazwie mazurek. Ze względu na bogate wypełnienie, dawniej stanowił nagrodę dla tych, którzy wytrwali Wielki Post bez potraw mięsnych i słodyczy. Ma nie tylko wspaniale smakować ale też stanowić główną ozdobę suto zastawionego stołu. 

Składniki:
- płatki owsiane - 250g 
- erytrytol - 50g (5 łyżek)
- jajka - 4 sztuki
- mąka pełnoziarnista typ 2000 - 50g 
- proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
- mleko 1,5% - 50g (5 łyżek)
- słonecznik, nasiona - 30g (3 łyżeczki)


Przygotowanie:
Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć płatki owsiane i nasiona słonecznika, następnie dodać erytrytol i mieszać do rozpuszczenia. W misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać płatki owsiane i słonecznik, całość wymieszać. W oddzielnym  naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem, połączyć z pozostałymi skłądnikami, wymieszać. Tortownicę o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić przygotowaną masą, wyrównać powierzchnie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu dobrze wystudzić. Udekorować w dowolny sposób.

Twój komentarz




POKAŻ