Eliza Szelest
28 Kwie

Brokułowe klopsiki z soczewicy z sosem pomidorowym

Rośliny strączkowe, mimo że zaliczane są do warzyw stanowią doskonały zamiennik mięsa w diecie. Ich niewątpliwa zaleta to mnóstwo sposobów przygotowania. Za każdym razem mogą smakować inaczej. W wersji obiadowej świetnie sprawdzają się np. w formie klopsików.

Składniki na klopsiki:

- brokuły - 3 małe różyczki (60 g),
- cząber mielony - szczypta,
- kolendra mielona - szczypta,
- olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżeczka (5 g),
- pieprz czarny mielony - szczypta, 
- płatki owsiane - 4 łyżki (40 g),
- soczewica czerwona sucha - 1/4 szklanki (45 g),
- sól - szczypta.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Brokuły ugotować w wodzie lub na parze. Soczewicę ugotować na sypko (do gotującej się wody wsypać soczewicę i gotować na małym ogniu około 10 minut). Ugotowane brokuły, soczewicę, olej oraz przyprawy wrzucić do jednej miski i zmiksować na gładką masę. Dodać płatki owsiane i odstawić na 15-20 minut aby wchłonęły nadmiar wody. Zwilżonymi dłońmi formować z masy kulki i układać na blasze. Klopsiki piec aż się zarumienią (15-20 minut). Gotowe klopsiki polać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.

Składniki na sos pomidorowy:

- cebula - 1/2 małej sztuki (25 g),
- czosnek - 1 ząbek,
- olej rzepakowy uniwersalny - 1 łyżeczka (5 g),
- przecier pomidorowy (passata) - 1/2 szklanki (120 g),
- przyprawa oregano - szczypta 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz oregano. Całość podgrzewać przez około 5 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Twój komentarz




POKAŻ