Składniki na klopsiki:
- brokuły - 3 małe różyczki (60 g),
- cząber mielony - szczypta,
- kolendra mielona - szczypta,
- olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżeczka (5 g),
- pieprz czarny mielony - szczypta,
- płatki owsiane - 4 łyżki (40 g),
- soczewica czerwona sucha - 1/4 szklanki (45 g),
- sól - szczypta.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Brokuły ugotować w wodzie lub na parze. Soczewicę ugotować na sypko (do gotującej się wody wsypać soczewicę i gotować na małym ogniu około 10 minut). Ugotowane brokuły, soczewicę, olej oraz przyprawy wrzucić do jednej miski i zmiksować na gładką masę. Dodać płatki owsiane i odstawić na 15-20 minut aby wchłonęły nadmiar wody. Zwilżonymi dłońmi formować z masy kulki i układać na blasze. Klopsiki piec aż się zarumienią (15-20 minut). Gotowe klopsiki polać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.
Składniki na sos pomidorowy:
- cebula - 1/2 małej sztuki (25 g),
- czosnek - 1 ząbek,
- olej rzepakowy uniwersalny - 1 łyżeczka (5 g),
- przecier pomidorowy (passata) - 1/2 szklanki (120 g),
- przyprawa oregano - szczypta
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz oregano. Całość podgrzewać przez około 5 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Twój komentarz