Eliza Szelest
31 Marz

Jajka faszerowane pieczarkami

Niezbędny element Wielkanocy czyli jajka! Można je przygotować na mnóstwo sposobów. Ja najbardziej lubię jajka faszerowane i oto moja propozycja.

Składniki:

- jajka - 4 sztuki,
- pieczarki surowe - 4 duże sztuki (180 g),
- czosnek - 1 ząbek
- natka pietruszki - 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek - 2 łyżeczki (10 g),
- jogurt naturalny - 3 łyżeczki (30 g), 
- szczypiorek - 4 łyżeczki.


Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, następnie ostudzić, obrać ze skorupki i przekroić na pół. Żółtka wyjąć do miski i rozgnieść, białka ułożyć na półmisku. Pieczarki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i smażyć na oliwie z wyciśniętym przez praskę czosnkiem aż woda z pieczarek odparuje. Gdy pieczarki ostygną, połączyć je z żółtkami. Farsz dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki, jogurt oraz sól i pieprz. Miejsce po żółtku napełnić farszem. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Twój komentarz




POKAŻ