Eliza Szelest
21 Gru

Śledzie pod pierzynką

Kolacja wigilijna zazwyczaj rozpoczyna się przystawką w postaci śledzi. Także podczas posiłków na Boże Narodzenie ryby te cieszą się dużą popularnością. Przepisów jest mnóstwo, jednak klasyk to śledzie pod pierzynką.

Składniki (na 1 porcję):

  • burak - 1 mała sztuka,
  • cebula - 1/2 małej sztuki,
  • jajko - 1 sztuka,
  • jogurt naturalny - 2 łyżki,
  • musztarda - 1 łyżeczka,
  • ogórek kiszony - 1 sztuka,
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
  • ser żółty tarty - 1 łyżka,
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka,
  • śledź solony - 1 sztuka,
  • ziemniak - 1 mała sztuka,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie: 

Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Jajko ugotować na twardo. Śledzie wypłukać, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno posiekać doprawić świeżo mielonym pieprzem, wymieszać ze śledziami i wyłożyć na dno salaterki, następnie pokrojone w kostkę ziemniaki. Kolejną warstwę ułożyć z pokrojonych w kostkę ogórków i startych buraczków. Sos przygotować przez wymieszanie jogurtu, oliwy, musztardy, soli i pieprzu oraz wyłożyć na wierzch sałatki. Na koniec posypać startym jajkiem i serem żółtym. Zostawić do schłodzenia.

Smacznego!

 

Twój komentarz




POKAŻ