Eliza Szelest
17 Gru

Wigilijny kompot z suszu bez cukru

Kompot z suszonych owoców to trdycyjny napój bezalkoholowy przygotowywany na Wigilię. Jak zawsze w każdym domu obowiązuje inny przepis, jednak zazwyczaj znajdują się w nim owoce tj. jabłka, gruszki, śliwki, morele, figi oraz przyprawy: cynamon, kardamon, skórka z pomarańczy, goździki, anyż. Napój dobrze gasi pragnienie szczególnie po obfitej kolacji, zawiera sporo błonnika więc pobudza perystaktyję jelit i ułatwia trawienie. Trzeba uważać na dodatek cukru, znacząco podnosi kaloryczność, a można go zupełnie wyeliminować bez uszczerbku na smaku.

Składniki:

  • jabłka suszone - 300 g,
  • gruszki suszone - 300 g,
  • śliwki suszone - 300 g,
  • opcjonalnie: suszone figi, morele, daktyle,
  • woda - 3 litry,
  • cynamon - laska,
  • goździki - 5-6 sztuk,
  • gwiazdki anyżu - 2 sztuki.

Przygotowanie:

Owoce włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Zostawić do namoczenia na całą noc. Przed gotowaniem dodać wszystkie przyprawy, całość gotować na małym ogniu przez 10 minut. Gotowy kompot pozostawić do ostygnięcia, a następnie przecedzić.

Suszone owoce zwaierają sporą ilość naturalnie występujących cukrów dlatego kompot nie wymaga dodatkowego dosładzania. 

 

Twój komentarz




POKAŻ