Składniki na zakwas z buraków:
- buraki czerwone - 1 kg,
- czosnek - 4 ząbki,
- liść laurowy - 4 listki,
- ziele angielskie - 4 ziarenka,
- sól - 1 łyżka,
- woda - 1 litr.
Przygotowanie:
Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry lub ósemki, ułożyć ciasno w wyparzonym słoju. Pomiędzy buraki włożyć przyprawy. Przygtować zalewę rozpuszczając sól w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Wlać do słoja, tak aby buraki nie wystawały ponad powierzchnię. Naczynie zakryć ściereczką lub gazą i odstawić w na około 5 dni w ciepłe i ciemne miejsce. Zakwas jest gotowy kiedy ma ciemną barwę i kwaskowaty smak. Obecność piany na wierzchu nie świadczy o zepsuciu.
Zakwas można zlać do butelki i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Składniki na barszcz wigilijny:
- zakwas z buraków,
- bulion warzywny - 1,5 l,
- czosnek - 2 ząbki,
- suszone grzyby - kilka sztuk,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek.
Przygotowanie:
Do wywaru warzywnego dodać ziele angielskie, majeranek, suszone grzyby i rozgniecione ząbki czosnku. Całość gotować około 30 minut. Dodać przygotowany wcześniej zakwas i ponownie zagotować. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Podawać z uszkami lub krokietami.
Więcej świątecznych przepisów można znaleźć w bezpłatnym e-booku, do pobrania tutaj
Twój komentarz