Eliza Szelest
21 Sty

Chleb owsiany z ziarnami

Przepis na ten chlebek otrzymałam od pacjentki, wybróbowałam i stwierdziłam, że jest rewelacyjny! Jeżeli użyjemy odpowiednich płatków będze bezglutenowy, zawiera dużo ziaren, jest sycący i długo zachowuje świeżość. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu i jest naprawdę pyszny.

Składniki:

- płatki owsiane górskie - 600 g,

- jogurt naturalny - 1000 ml,

- ziarna słonecznika łuskane - 1 szklanka,

- soda oczyszczona - 2 łyżeczki,

- sól - 2 łyżeczki,

- siemię lniane - 1 szklanka,

- pestki dyni łuskane - 4 łyżki (do posypania).

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. W tym czasie wszystkie składniki wymieszać. Keksówkę (długość ok. 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Włożyć do piekarnika i piec przez około godzinę.

Twój komentarz




POKAŻ