Eliza Szelest
21 Sier

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i soczewicą

Sezonowe danie w wersji bez mięsa, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące. Jedna porcja to ok. 360 kcal w sam raz na lunch lub ciepłą kolację.

Składniki (na 5 porcji):

- papryka czerwona lub zielona - 5 średnich sztuk;

- kasza jaglana - 1 szklanka (przed ugotowaniem)

- soczewica czerwona - 1 szklanka (przed ugotowaniem)

- cebula - 1 duża sztuka

- olej rzepakowy - 2 łyżki

- sół, pieprz

- tymianek świeży - 5 gałązek

- jajko - 1 duża sztuka

Przygotowanie:

Soczewicę i kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju do zrumienienia. Przygotowane składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, pozostawić do przestudzenia. Z papryk usunąć gniazda nasienne. Do ostudzonego farszu dodać jajko i dokładnie wymieszać. Gotową masę umieścić w paprykach. Całość włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut (do momentu aż papryki staną się miękkie).

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ