Eliza Szelest
30 Gru

Pralinki czekoladowa śliwka

Przed nami imprezy sylwestrowe, domówki i przyjęcia. Na taką okazję zawsze przydaje się coś słodkiego. Tego typu przekąski mogą być również bez dodanego cukru. Zdrowsza wersja popularnych śliwek otoczonych czekoladą.

Składniki na 12 sztuk:
- daktyle suszone - 10 sztuk (50 g),
- śliwki suszone - 150 g,
- orzechy włoskie - 1/2 szklanki (60 g), 
- kruszone ziarena kakaowca - 3 łyżki (30 g), 
- cynamon - pół łyżeczki, 
- gorzkie kakao - 2 łyżki (10 g), 
- rum - 1 łyżka (10 g) ,
- gorzkie kakao do obtoczenia (ok. 20 g).

Przygotowanie:
Suszone owoce zalać ciepłą wodą i odstawić na ok. 30 minut. Orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki, przesypać do miseczki. Odcedzone suszone owoce, cynamon, kakao i rum zmiksować na gładką masę. Do masy dodać rozdrobnione orzechy i ziarna kakaowca, w dłoniach ulepić niewielkie kulki. Obtoczyć w kakao i przełożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Twój komentarz




POKAŻ