Eliza Szelest
22 Gru

Zupa grzybowa

Jest to druga, obok czerwonego barszczu, z popularnych zup wigilijnych. Przepisów jest pewnie tyle ile rodzin, natomiast moja wersja jest znacznie "odchudzona" i stanowi doskonały wstęp przed kolejnymi daniami. 

Składniki na 8 porcji (1 porcja ok. 180 kcal)
- woda - 2 litry,
- suszone grzyby leśne - 100 g
- marchewka - 2 szt.
- pietruszka, korzeń - 1 szt.
- por - 1/4 szt.
- seler, korzeń - 1/4 szt.
- cebula - 2 szt.
- makaron łazanki - 2 szklanki.

Przygotowanie:
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Grzyby przepłukać na sitku, zalać je 2 szklankami gorącej wody i odstawić na ok. godzinę. Następnie dodać resztę wody i obrane warzywa, posolić. Gotować na małym ogniu aż grzyby zmiękną (ok. 30 minut). Można dodać odrobinę soku z cytryny i pieprz. Grzyby wyjąć i pokroić na paseczki. Makaron zalewać wywarem i dodawać grzybki pokrojone w paski.

Twój komentarz




POKAŻ