Eliza Szelest
22 Gru

Wigilijne pierogi z karpiem

Zarówno pierogi, jak i karp królują na świątecznych stołach. A dlaczego nie połączyć tych dań w jedno? Tak oto powstały pierogi z farszem z karpia. 

Składniki na 4 porcje:
Ciasto:

- mąka pszenna - 2 szklanki - 260 g,
- jajo - 1 szt.,
- oliwa - 1 łyżka,
- mleko - 4 łyżki,
- woda - 4 łyżki,
- sól - szczypta,

Farsz:
- filet z karpia - 400 g,
- bułka kajzerka czerstwa - 1 szt. 40 g,
- mleko - 3 łyżki,
- cebula - 1 mała sztuka,
- czosnek - 1 ząbek,
- natka pietruszki - 1/4 pęczka,
- jajo - 1 szt.,
- oliwa - 1 łyżka,
- sól, pieprz biały.

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąki.
Bułkę namoczyć w mleku. Rybę umyć, osuszyć i zmielić wraz z bułką. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Natkę i czosnek drobno posiekać. Cebulę, czosnek, natkę i jajo dodać do ryby, doprawić i wymieszać. Z przygotowanego farszu formować kulki wielkości orzecha. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, nakładać farsz i sklejać obie części. Wodę zagotować z odrobiną soli, pierogi wrzucać na wrzątek, po wypłynięciu wyjmować łyżką cedzakową.

Smacznego :) 

Twój komentarz




POKAŻ