Eliza Szelest
22 Gru

Szybka ryba po grecku

Gdy nie ma jeszcze gotowych 12 dań na kolację wigilijną, a czasu coraz mniej, polecam szybką rybę po grecku. Można podać jako przystawkę na zimno lub jako danie ciepłe. 

Składniki na 1 porcję (ok. 200 kcal):
- filet z mintaja - 160 g
- marchewka - 1 szt.
- cebula - 2 małe sztuki,
- oliwa - 1 łyżeczka
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Pokroić rybę na mniejsze części, posypać solą, pieprzem i czosnkiem z obu stron. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondelka dodać oliwę i podsmażyć cebulę, po 2 minutach dodać marchewkę. Jak marchewka lekko zmięknie dodać rybę i resztę przypraw, zalać niewielką ilością wody i dusić ok. 10 minut. Pod koniec doprawić do smaku.

Twój komentarz




POKAŻ