Eliza Szelest
20 Gru

Piernikowe placuszki

Najbardziej kojarzącym się ze Świętami Bożego Narodzenia ciastem jest bez wątpienia piernik! Nie ma co ukrywać, że przygotowanie wymaga trochę nakładu pracy. Mam więc szybką alternatywę do przygotowania na świąteczne śniadanie lub podwieczorek - placuszki o smaku piernikowym.

Składniki:

- jogurt naturalny - 1 kubek 150 g,

- jajko - 2 sztuki,

- mąka pełnoziarnista - 150 g,

- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,

- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki,

- przyprawa korzenna - 1 łyżeczka,

- pomarańcza - 1 sztuka,

- marchewka - 1 sztuka,

- olej - 1 łyżka,

- miód - do polania.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki suche (mąka, proszek, soda, przyprawa) wymieszać w misce. Pomarańczę sparzyć, z połówki wycisnąć sok, pozostałą część pozostawić do dekoracji. Jajka roztrzepać widelcem, wymieszać z jogurtem i sokiem z pomarańczy. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do składników suchych. Wszystko wymieszać do uzyskania ciasta o dość gęstej konsystencji. Na patelni rozgrać olej i łyżką wykładać ciasto formując małe placuszki. Smażyć z dwóch stron do zrumienienia. Podawać z plasterkami pomarańczy i polane miodem.

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ