Eliza Szelest
08 Paź

Tarta ze szpinakiem

Klasyczną tartę można też przyrządzić w sposób mniej kaloryczny. Bez kruchego ciasta z dodatkiem masła, natomiast równie smacznie.

Z podanych proporcji przygotujecie 4 porcje tarty.

Składniki na ciasto:
- mąka gryczana - 200 g,
- jajko - 1 szt,
- jogurt naturalny - 2 łyżki,
- olej - 2 łyżki,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
Składniki na farsz:
- szpinak - 200 g;
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- suszone pomidory - 8 szt.
- olej - 2 łyżki
- sól, pieprz
- jogurt naturalny - 250 g
- jajko - 2 szt.
- ser mozzarella tarty - 100 g
Wykonanie:
Wymieszać składniki na ciasto - mąkę, proszek do pieczenia, jajko, olej i jogurt, doprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i wyłożyć do natłuszczonej formy. Wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.
Farsz - cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pomidory pocięte w paski i szpinak. Dusić aż liście zwiędną, wycisnąć czosnek przez praskę, doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód. Całość zalać jogurtem wymieszanym z jajkami. Wierzch posypać serem mozzarella.
Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. 

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ