Eliza Szelest
14 Paź

Ciasto bananowe

Jest to bardzo popularne ciasto, szczególnie gdy nadchodzi jesień. Moja wersja jest bez dodatku cukru i tłuszczu ale cały czas smaczna :)

Składniki:
- dojrzałe banany - 4 sztuki
- mąka pełnoziarnista - 1,5 szklanki
- jajko - 1 sztuka
- pasta tahini - 2 łyżki
- proszek do pieczenia
- dowolne orzechy, posiekane - 1/2 szklanki
Wykonanie:
Banany 3 sztuki rozgnieść widelcem (jeden zostawić do dekoracji), wymieszać z jajkiem i pastą tahini, dodać orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia (najbardziej pasuje keksówka). Na wierzchu ułożyć pokrojonego w plastry pozostałego banana. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec z termoobiegiem 30 minut.

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ